Hoe houd je je kinderen in de vakantie bezig?

Vrijwel alle kinderen kijken uit naar een lange vakantie. Heerlijk, niet naar school, alleen maar leuke dingen doen. De meeste ouders weten inmiddels echter wel beter. Ja, de eerste paar dagen zijn vaak nog leuk, maar al snel klinkt voor de eerste keer ‘ik verveel me’, een zinnetje dat je met een beetje pech nog vaak zult horen naarmate de vakantie vordert. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen zich de hele vakantie vermaken, zonder jou, zichzelf of elkaar steeds verder te irriteren?

Het lijkt zo fijn

Het lijkt zo heerlijk, en zowel ouders als kinderen kijken ieder jaar uit naar hun vakantie(s). Eindelijk lekker niks, heel veel tijd voor elkaar en gewoon even helemaal niks hoeven. In de loop van de maanden ga je je er steeds meer op verheugen, en het beeld dat je van de vakantie hebt in je hoofd misschien ook wel een beetje mooier maken dan het is. Want, als je heel eerlijk bent, in vorige vakanties was het echt niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn. Er waren genoeg momenten waarop de kinderen zich stierlijk verveelden, of waarop zelf vervelend waren. Hoe zorg je ervoor dat het dit keer beter gaat?

Allereerst: wees realistisch. Denk nog eens zonder roze bril op terug aan eerdere vakanties, en stel je ideaalplaatje bij. Kinderen die het hele jaar de hele dag zijn beziggehouden op school vinden het nu eenmaal lastig als hun vaste structuur opeens wegvalt en zij zichzelf opeens moeten gaan bezighouden. Stel je daarop in, wees voorbereid en accepteer het. Ga je met realistische verwachtingen een vakantie in, dan valt het ook minder snel tegen en lopen de irritaties minder hoog op.

Hou ze bezig

Een andere manier om de vakantie leuk en gezellig te houden voor iedereen, is door de kinderen bezig te houden. Dat betekent natuurlijk niet dat jij ze de hele dag hoeft te vermaken. Nee, zorg er vooral voor dat ze zichzelf kunnen vermaken! In de aanloop naar de zomervakantie zie je veel ouders een iPad bestellen. Niet dat de kinderen daar nu de hele vakantie mee zoet hoeven te zijn, maar een bron van entertainment vormt zo’n tablet zeker. Op momenten dat je het echt even niet meer weet verwijs je ze vriendelijk naar wat digitaal vermaak: niks mis mee. Ook raadzaam: een dongel kopen. Dan heb je tenminste overal internet, want anders is zo’n tablet ook al snel saai natuurlijk. Zorg daarnaast ook voor genoeg niet-digitaal vertier in de vorm van spelletjes of zo nu en dan een klein cadeautje. Plan uitstapjes in, ga gewoon eens een middagje op stap om ergens een ijsje te eten. En vooral: ontspan. Als jij relaxed bent en besloten hebt je niet druk te maken over kinderen die zich vervelen of vervelend zijn, is voor hen het nieuwtje er ook snel af.