Een vijgenboom kweken

“Ficus” het vijgengeslacht, bestaat uit meer dan 850 soorten en is daarmee een van ‘s werelds meest gevarieerde plantenfamilies. De meeste hoveniers kiezen ervoor om de gewone vijgenboom ( Ficus carica ) te laten groeien omdat deze zichzelf bevrucht, wat betekent dat hij geen vijgenwesp nodig heeft om fruit te laten groeien. De gewone vijg is er in vele variëteiten, waaronder die die buiten kunnen worden gekweekt in iets koelere klimaten zoals Nederland. Wanneer je de vijgenboom in een pot laat groeien, kan je ze naar binnen kan verplaatsen als het weer te koud wordt.

Een paar algemene tips voor de kweek van vijgenbomen

Gezien de verscheidenheid aan vijgenbomen en de verschillende omstandigheden waarin ze kunnen groeien, is er geen allesomvattende manier om ze te laten groeien. Maar een paar algemene tips kunnen u op weg helpen.

  • Vijgen groeien het beste waar ze veel zonlicht en voldoende ruimte hebben om te groeien.
  • Ze hebben brede wortelstelsels die kunnen interfereren met pijpleidingen en trottoirs, dus plant ze met dit in gedachten. Nog een reden waarom een pot handiger is)
  • Buitenvijgenbomen kunnen het beste in het voorjaar worden geplant na de laatste nachtvorst, maar kunnen ook in de herfst worden geplant voordat de vorst begint.
  • Vijgen hoeven maar één keer per jaar te worden bemest en doen het goed in twee tot vijf centimeter organische compost.

Kan ik werkelijk vruchten oogsten?

Als een vijgenboom jong is, steekt hij het grootste deel van zijn energie in het produceren van bladeren en scheuten. Totdat de plant volwassen wordt en de productie van bladeren en scheuten vertraagt, zal ze weinig tot geen fruit produceren. Het kan nog een jaar of twee duren voordat uw boom langzaam en geleidelijk overschakelt van het produceren van voornamelijk bladeren en scheuten naar het produceren en rijpen van wat fruit. Geduld is nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *